Ο πρόσφατος εορτασμός των εκατόχρονων της «Σωτηρίας» θα ήταν ανολοκλήρωτος εάν δεν κατέληγε στην αναθέρμανση της ιδέας για τη δημιουργία ενός Μουσείου όπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διηγούνται την ιστορία τους τα αναρίθμητα κειμήλια του Ιδρύματος. Η ιστορία της «Σωτηρίας» επικοινωνεί με την νεοελληνική ιστορία και την ιστορία των Αθηνών. Όλες οι φάσεις της νεότερης ιστορίας μας καθρεφτίστηκαν στο χώρο του νοσοκομείου μας : από αστικό σανατόριο άσυλο για τους «Άθλιους των Αθηνών», ύστερα Φυματιολογικό Κέντρο και τελικά Γενικό Νοσοκομείο. Κάθε εποχή άφησε σε κάθε σπιθαμή του χώρου ανεξίτηλα ίχνη. Άλλα χάθηκαν οριστικά, άλλα κάπου κρύβονται υπομονετικά και άλλα υπάρχουν φυλαγμένα σε κλειστά υπόγεια του νοσοκομείου.
Το Μουσείο καλείται να φέρει στην επιφάνεια αναρίθμητες ανθρώπινες ιστορίες αλλά και ιστορικές στιγμές του τόπου μας που ποτέ δεν φωτίστηκαν από ένα τέτοιο φως. Η Επιτροπή του Μουσείου διαμόρφωσε ήδη σε προσωρινό Μουσείο το Στρατιωτικό Περίπτερο και προσπαθεί να ανακαινίσει το πρώτο, ιστορικό κτίριο του Σανατορίου που άρχισε τη λειτουργία του στα 1905.
Η λειτουργία του Μουσείου αναμένεται να αναθερμάνει το κρατικό και το κοινωνικό ενδιαφέρον για την ιστορία του πολύπαθου Ιδρύματος. Επιπλέον, θα προσφέρει μία ακόμα από τις πολλαπλές δυνητικές χρήσεις της «Σωτηρίας» και του πάρκου της για τους κατοίκους των Αθηνών.