Η προσφορά σήμερα του Νοσοκομείου «Σωτηρία» στην αντιμετώπιση του Covid-19, υπενθυμίζει την ανάλογη προσφορά του πριν έναν αιώνα εναντίον της φυματίωσης. Τότε η Αθήνα με πληθυσμό 170.000 κατοίκων ‘’έχανε’’ περίπου 1.000 πολίτες από φυματίωση κάθε χρόνο. Η «Σωτηρία» ιδρύθηκε μεταξύ 1905 – 1920 με πρωτοβουλία της Σοφίας Σλήμαν η οποία έχτισε και λειτούργησε, με διάφορες ευεργεσίες, 10 σανατόρια μέσα σε μία έκταση κάποιων εκατοντάδων στρεμμάτων στους πρόποδες του Υμηττού! Στη «Σωτηρία» γεννήθηκε η ειδικότητα Φυματιολογίας – Πνευμονολογίας.

Προ 55 ετών, μία πνευμονολόγος- φυματιολόγος της «Σωτηρίας» με όραμα, η Σαπφώ Μαγκριώτη, μετέτρεψε ένα σανατόριο σε Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (Κ.Α.Α.) με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Πνευμονολογική Κλινική και Κέντρο Φυσιοθεραπείας – Αποκατάστασης που αποτελούσε την πρώτη πλήρως οργανωμένη μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα.

Προ 25 ετών, το Κ.Α.Α. υπό τη διεύθυνση του αν. καθηγητή Αντώνη Ρασιδάκη, υπερδιπλασίασε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας από 8 σε 17 και ενίσχυσε την Πνευμονολογική Κλινική του με σύγχρονα εργαστήρια επεμβατικής πνευμονολογίας, μελέτης ύπνου και έρευνας.

Τα Κ.Α.Α. με τις υποδομές του, καλύπτει σήμερα την νοσηλεία ασθενών Covid-19 σε όλα τα επίπεδα και μετά την υποχώρηση της πανδημίας θα υπηρετεί εκ νέου τη σύγχρονη ιατρική της Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.